ISTORIA TRANSFORMATOARELOR DE PUTERE ROMÂNEȘTI PROIECTATE, FABRICATE ȘI TESTATE LA ELECTROPUTERE CRAIOVA ȘI PREGĂTIND PENTRU VIITOR

Authors

  • DAN-ION CIRCIUMARESCU Independent Researcher
  • ANDREI MARINESCU Academy of Technical Sciences of Romania, Craiova Branch

Keywords:

kw1

Abstract

Această lucrare este o istorie adevărată a nașterii, ascensiunii și dispariției transformatorului românesc proiectat, fabricat și testat la „ELECTROPUTERE” Craiova, scrisă de cei care au trăit-o din plin. A fost planificată de mult timp, dar anul acesta a venit o ocazie specială, împlinind 75 de ani de la înființarea ELECTROPUTERE și 50 de ani de la înființarea Institutului ICMET, evenimente care împreună au dus la faima transformatorului românesc în întreaga lume. Lucrarea de față este o încercare de a transmite contemporanilor „istoria transformatorului românesc” proiectat, fabricat și testat pe platforma Electroputere Craiova de la începuturile acestei industrii în 1949 până la sfârșitul său forțat în 2019.

Vorbim aici despre specialiști instruiți exclusiv în țară și în special la Craiova prin Institutul Tehnic creat în 1951, care a avut și el o soartă nefastă, fiind desființat în 1958 și reinaugurat în 1966! Aceste situații erau tipice regimului comunist, deși producția de transformatoare a asigurat electrificarea țării la scară largă și a impulsionat constant o producție la export de milioane de dolari începând cu anul 1980. Ceea ce face ca această prezentare să fie specială este faptul că autorii au cunoscut personal toate etapele și personalitățile care s-au format și au contribuit la fabricarea transformatorului românesc la Electroputere, de la început până la sfârșit. Sunt evidențiate prezentarea generală și fotografiile transformatoarelor mari și ale campusului de testare care au permis certificarea și exportul produselor. În final, este prezentată schimbarea actuală de paradigmă: trecerea de la transformatorul de putere tradițional la transformatorul de putere digital și transformatorul de putere electronic.

References

(1) D. Banabic (Editor), History of Romanian Technology and Industry, 2, Electrical Engineering, Energetics, Transport and Technology Education, Ch. A Chronicle of Important Events in the Field of Electrical Engineering in Romania, Springer Nature, Switzerland AG, pp.315, 2024.

(2) C. Radulescu, Notes on the history of Electroputere and ICMET in the anniversary year 2024, manuscript, (to be published).

(3) F.T. Tanasescu, V. Stanciu, Momente din istoria electrotehnicii romanesti in anii Centenarului Marii Uniri 1918-2018, Editura AGIR, 2018.

(4) J. E. Huber and J. W. Kolar, “Volume/Weight/Cost Comparison of a 1MVA 10 kV/400 V Solid-State Against a Conventional Low-Frequency Distribution Transformer,” in Proc. IEEE Energy Conv. Congress and Expo. (ECCE USA), Pittsburgh, PA, USA, 2014, pp. 4545–4552.

(5) J. Dujic, Medium Frequency Transformer Design Optimization for SST, EPFL, 2019.

(6) M.Sănduleac, A. Marinescu, T. Tudorache, “Solid State Transformers – A Key Technology for Future Power Systems and Electromobility Domains”, Paper 636, APME'23, 19th edition, Bucharest, 2023.

Downloads

Published

10.02.2025

Issue

Section

PRESENT AND TRENDS — REVIEWS

How to Cite

ISTORIA TRANSFORMATOARELOR DE PUTERE ROMÂNEȘTI PROIECTATE, FABRICATE ȘI TESTATE LA ELECTROPUTERE CRAIOVA ȘI PREGĂTIND PENTRU VIITOR. (2025). ELECTRICAL MACHINES, MATERIALS AND DRIVES — PRESENT AND TRENDS, 20(1), 130-155. https://journal.iem.pub.ro/apme/article/view/1259