SIMULAREA SISTEMELOR DE ACȚIONARE ELECTRICĂ UTILIZÂND TYPHOON HIL. STUDIU DE CAZ: LOCOMOTIVA ELECTRICĂ.

Autori

  • Geani George LAZĂR Universitatea POLITEHNICA din București, Facultatea de Inginerie Electrică, Departamentul de Mașini, Materiale și Acționări Electrice
  • Ana Maria DUMITRESCU Universitatea POLITEHNICA din București, Facultatea de Inginerie Electrică, Departamentul de Mașini, Materiale și Acționări Electrice

DOI:

https://doi.org/10.36801/

Cuvinte cheie:

simulare hardware-in-the-loop, Typhoon HIL, locomotiva electrică

Rezumat

Simularea Hardware-in-the-loop este o metodă de simulare recunoscută în diferite domenii ale ingineriei și dezvoltatorului de produse sau inginerului de testare a produsului să reproducă comportamentul instalației testate folosind o combinație de hardware și software personalizat. Aceste simulări pot înlocui instalațiile de control în buclă cu un model software al instalației fizice și permit ca un aparat să fie investigat în mod repetat în condiții de testare înainte ca acesta să fie instalat în sistem. Componenta esențială a acestei proceduri este simulatorul în timp real care execută calculele necesare modelului simulat și oferă posibilitatea schimbului de semnale electrice și neelectrice cu alte echipamente. În această lucrare este detailat un studiu de caz pentru simularea comportamentului unui tren electric. Sunt prezentate pe scurt: elementele de bază ale simulărilor în timp real, elementele de proiectare a motoarelor unei locomotive electrice precum și rezultate bazate pe simularea în Typhoon HIL. Studiul de caz a fost ales cu scop didactic pentru a demonstra utilitatea unui astfel de simulator în cadrul laboratoarelor didactice din domeniul ingineriei electrice.

Referințe

(1) Wei Ren, “Accuracy evaluation of power hardware-in-the-loop (PHIL) simulation”, Proceedings of the 2007 Summer Computer Simulation Conference, SCSC 2007, San Diego, California, USA, July 16- 19, 2007.

(2) Prezentarea soft-ului Typhoon HIL, disponibil în format electronic la: https://www.typhoon- hil.com/.

(3) Datele trenului Hyperion produs de firma Softronic, disponibile la: https://www.softronic.ro/locomotive-hyperion.html și respectiv https://www.softronic.ro/pdfs /catalog%20romana.pdf.

(4) Informații despre Seria de testare, disponibile la: https://www.typhoon-hil.com/products/hil- software/test-suite.

(5) Geani George Lazăr, „Sistem de acționare electrică pentru locomotive”, lucrare de licență, iulie 2019, UPB, Facultatea de Inginerie Electrică, București.

(6) Ion Piroi, Elisabeta Spunei, “Tracțiune electrică”, Editura EFTIMIE MURGU Reșița, 2013 [7] Dragoș Ovidiu Kisch, “Reglarea vectorială a mașinilor de curent alternativ”, Ed.ICPE, 1997 [8] Constantin Ilaș, “Teoria sistemelor de reglare automată”, MATRIX ROM București, 2001.

Descărcări

Publicat

31.05.2024

Număr

Secțiune

APME - GENERAL

Cum cităm

SIMULAREA SISTEMELOR DE ACȚIONARE ELECTRICĂ UTILIZÂND TYPHOON HIL. STUDIU DE CAZ: LOCOMOTIVA ELECTRICĂ. (2024). ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE, 15(1), 101-110. https://doi.org/10.36801/