SISTEM AVANSAT DE ÎNCĂRCARE WIRELESS DE MARE PUTERE CU TRANSFORMATOR ELECTRONIC PENTRU VEHICULE ELECTRICE (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2024)
Tranziția rapidă de la vehiculele cu motoare cu ardere internă (ICE) la vehiculele electrice (EV) este însoțită de multe provocări tehnice și economice. Una este legată de îmbunătățirile necesare rețelei de distribuție a energiei electrice datorită numărului tot mai mare de centrale electrice de încărcare, ceea ce va necesita investiții și îmbunătățiri importante. O tehnologie promițătoare care poate contribui la aceste îmbunătățiri este transformatorul de stare solidă (SST), care ar putea fi utilizat pentru a înlocui transformatoarele clasice de distribuție. Un astfel de SST este realizat din componente electronice de putere complexe și este mai flexibil decât transformatoarele clasice, fiind capabil să regleze cu ușurință tensiunea și frecvența în circuitul secundar. Această lucrare se concentrează pe simularea numerică a unui sistem flexibil de încărcare wireless de mare putere care poate fi utilizat pentru vehicule electrice grele și comerciale. Calculele numerice sunt efectuate folosind mediul Matlab/Simulink și ne permit să estimăm performanța unor astfel de sisteme complexe.
Keywords: Transfer de putere fără cablu; Sistem de încărcare wireless pentru vehicule electrice; Transformator electronic