ANALIZA UNOR PARAMETRI GEOMETRICI AI CUPLORULUI INDUCTIV DESTINAT SISTEMELOR WIRELESS DE MARE PUTERE (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2023)
Una dintre componentele esențiale ale unui sistem de transfer de mare putere wireless pentru vehicule electrice grele este cuplorul inductiv. Eficiența sistemului de transfer de putere wireless depinde puternic de parametrii geometrici ai cuplorului inductiv, care la rândul lor au un efect important asupra parametrilor electromagnetic ai întregului sistem. Bobinele transmițătoare (Tx) și receptoare (Rx) ale cuplorului inductiv propus în această lucrare au o structură planară Duble-D și sunt situate pe miezuri magnetice realizate din beton magnetic (Tx), respectiv din ferită (Rx). Studiul parametrilor cuplorului inductiv a fost realizat cu ajutorul metodei elementului finit, utilizând pachetul de programe de calcul de câmp Flux ®.
Keywords: PARAMETRI GEOMETRICI; CUPLOR INDUCTIV; SISTEME WIRELESS; MARE PUTERE