DIMENSIONAREA UNEI ÎNFĂȘURĂRI DE AMORTIZARE CU AJUTORUL MODELĂRII NUMERICE, PENTRU ATENUAREA OSCILAȚIILOR UNUI ACTUATOR CU UNGHI LIMITAT (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2021)
Lucrarea prezintă modelarea și dimensionarea unei înfășurări de amortizare a unui actuator al cărui rotor se rotește cu un unghi limitat mecanic, proporțional cu curentul de alimentare. Un model 2D al distribuției câmpului electromagnetic pe baza Metoda Elementelor Finite (MEF) a fost dezvoltat pentru studiul și optimizarea constructivă a actuatorului. Ulterior modelul MEF a fost completat prin adăugarea ecuației de circuit corespunzătoare bobinelor de amortizare aflate în scurtcircuit și a ecuației mecanice ce descrie procesul de amortizare. Studiul amortizării rotorului s-a efectuat prin analiza numerică a deplasării rotorului din poziția de unghi maxim către poziția de nul sub acțiunea arcului de sarcină, atunci când înfășurarea statorică nu a fost alimentată.
Keywords: Infasurarea de amortizare; Dimensionare; Modelare numerica; Atenuarea oscilatiilor; Actuator cu unghi limitat