MAȘINĂ ASINCRONĂ TRIFAZĂ ACTIVATĂ CA GENERATOR DE UN EXPANDER CU ŞURUB DUBLU (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2021)
Lucrarea prezintă regimurile de funcționare ale unei mașini trifazate asincrone de 132 kW, utilizate pentru sistemul expander-generator într-o instalație de stocare a energiei cu aer comprimat. Instalația constă dintr-un electro-compresor cu două șuruburi de 110 kW, care furnizează aer sub presiune până la ~16 bar într-un vas de stocare de 50 m3. Aerul comprimat este ulterior eliberat din rezervor în orificiul de admisie al expandorului, rotindu-și arborele. Când arborele expandatorului învârte mașina electrică peste viteza sa sincronă, aceasta intră în modul generator, furnizând energie electrică în rețea. Două analizoare de putere instalate pe dulapul de control al automatizării monitorizează puterea generată/absorbită și puterea furnizată/consumată de sistem din rețea. Folosind datele obținute prin intermediul PLC-ului în timpul testelor de punere în funcțiune, am trasat curbele de putere, presiune diferențială și temperaturi semnificative, precum și viteza mașinii electrice.
Keywords: MASINA ASINCRONA TRIFAZATA; GENRATOR; EXPANDER CU SURUB DUBLU