MODELAREA ÎN MATLAB/SIMULINK A FUNCȚIONĂRII UNUI VEHICUL ELECTRIC ÎN DIFERITE CICLURI DE ACȚIONARE (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2021)
Prin lucrarea prezentă, se dorește îmbunătățirea metodelor de proiectare dinamică a autovehiculelor electrice, prin crearea unor modele de simulare în Simulink. Modelele sunt reprezentate prin scheme de simulare care sunt constituite din blocuri de operatori matematici, interconectați pe baza formulelor de calcul matematic. Mărimile de intrare inițiale, specificate în tabelul 1, pot fi modificate ușor, oferind posibilitatea obținerii mai multor modele pentru diferite idei de proiectare. Rezultatele simulărilor sunt materializate în diagrame grafice și oferă date în timp virtual despre viteza vehiculului, accelerația, cuplul motor, puterea la roți, energia consumată și distanța parcursă. În prima schemă de simulare, variabila de intrare o reprezintă un generator de cupluri motor, cu valori cuprinse între 0-132 Nm. În a 2-a schemă de simulare, variabila de intrare este viteza, conform scenariului ciclului urban ECE-15.
Keywords: VEHICUL ELECTRIC; CICLURI DE ACȚIONARE; MODELARE