Icpe, UN BRAND GLOBAL ȘI CEL MAI BUN DEZVOLTATOR DE MOTOARE ELECTRICE ȘI PRODUCĂTOR PENTRU INDUSTRIILE HIGH-TECH ȘI AEROSPAȚIALĂ (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2024)
Această lucrare își propune, într-o primă parte, să prezinte principalele activităţi ale Icpe, care privesc cercetarea, dezvoltarea, ingineria, fabricaţia OEM (Original Equipment Manufacturer) şi serviciile profesionale având ca obiectiv principal oferirea de tehnologii şi produse inovative, eficiente şi competitive, fără impact negativ asupra mediului. Icpe reprezintă o structură complexă ce acoperă o gamă largă de activităţi inovative, conectate prin profilul ELECTRIC. Domeniul maşinilor electrice este unul dintre domeniile consacrate, apărute încă de la înfiinţarea Icpe în august 1950. Axată la început pe obţinerea de produse noi, performanţe şi pe dezvoltarea de tehnologii, interesul în cercetarea în domeniul servomotoarelor, a început în urmă cu mai bine de 50 de ani. Existenţa unei infrastructuri de cercetare performante şi a unei echipe de cercetare cu experienţă, a contribuit cu succes la atragerea de fonduri de cercetare prin câştigarea de proiecte în cadrul competiţiilor naţionale şi internaţionale. Rezultatele cercetării s-au concretizat în timp în realizarea unei game largi de produse care se adresează aplicaţiilor speciale. Domeniile de cercetare sunt următoarele: mașini electrice speciale, servocontrol, spațiu, aparate electrice, cabluri electrice speciale, energie regenerabilă, eficiență energetică, mobilitate electrică, automatizare industrială și electrotehnologii. În continuare, se prezintă dezvoltarea și cercetarea în domeniul de spațiu a colectivului cercetătorilor din Icpe, prin prezentarea contractelor în derulare cu ROSA (Romanian Space Agency) și ESA (European Space Agency). În cadrul fiecărui contract, sunt prezentate: titlul contractului, durată, parteneri, scop, obiective și nivelul maturității tehnologiei produsului la sfârșit de contract. În strânsă legătură cu contractele Icpe, sunt prezentate programele de cercetare ale ESA, obiectivele acestora și realizările Icpe pe durata derulării acestor contracte. De asemenea, este prezentată filozofia abordării unui motor folosit în aplicații pentru spațiu. Sunt prezentate următoarele aspecte: cerințe și documentație preliminară, prototipare și EM (Engineering Model) – stadiu de proiectare și rezultatele studiului numeric, parcursul tehnologiei de fabricare a prototipului și EM către domeniul de spațiu & fabricarea produselor și filozofia bancurilor de testare, campania de testări atât a prototipului cât și a EM, asigurarea produsului (PA – Product Assurance) inclusiv asigurarea calității și întreaga documentație a produsului.
Keywords: ICPE; cercetare și dezvoltare; mașini electrice și echipamente speciale; producător