VECTORUL POYNTING- Sp, vs. CONSTANTA MAȘINII - C(Arnold-Esson) ÎN SINTEZA(PROIECTAREA) MAȘINILOR ELECTRICE (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2024)
Relația putere-dimensiuni, fundamentală în proiectarea (sinteza) mașinilor electrice, este rezolvată în mod tradițional prin utilizarea ´´constantei´´ C (Arnold-Esson); ca o alternativa, autorul a propus utilizarea vectorului Poynting SP (VA/m2), ca densitate de suprafață a puterii transferate, concept ce permite dimensionarea(sinteza) unei clase mult mai largi de mașini şi transformatoare electrice. În lucrarea de față, se obține, pentru diferite tipuri de conversie (radială, axială, radial- axială, etc.),o relație generala intre cele două concepte ( SP =( nDc /pi) C), unde Dc (m), reprezintă diametrul mediu al suprafeței de conversie.Pentru ilustrarea conceptelor şi relațiilor de calcul propuse, se realizează aplicații pentru un motor sincron (Pn =500 kW, cosfn =0.96),realizat în varianta radială, axială, sau axial-radială [1], iar în final (Tab.1) sunt prezentate rezultate comparative obținute pentru toate variantele constructive analizate.
Keywords: VECTORUL POYNTING- Sp; CONSTANTA MAȘINII - C(Arnold-Esson); MASINI ELECTRICE