(untitled) (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2023)
Producătorul istoric de mașini electrice de tracțiune pentru tramvaie și troleibuze, societatea comercială inovatoare UMEB, a inițiat un proiect comun cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ingineria Electrică ICPE-CA, pentru a proiecta și a realiza o linie nouă de mașini electrice care să realizeze dezideratele de putere, cuplu de pornire, gamă de turații și de temperaturi de funcționare. În urma solicitărilor primite de UMEB din partea integratorilor de vehicule pentru transportul de persoane a apărut necesitatea producerii unui motor electric caracterizat de o densitate mare de cuplu și cu o gamă largă de turații de funcționare. Echipa de dezvoltare a selectat soluția tehnică de motor sincron cu magneți permanenți și răcit cu lichid, a realizat tema de proiectare, dimensionarea motorului, validarea prin simulare numerică a proiectului, proiectarea componentelor motorului, execuția acestora, montajul motorului prototip și testarea acestuia. Motorul prototip TN-EB 21 rezultat este prezentat pe parcursul acestui proces inovativ de dezvoltare.