(untitled) (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2024)
Lucrarea prezintă două metode de estimare numerică a zonei de operare, din planul caracteristicii mecanice, a unui motor de curent continuu fără perii alimentat de la o sursă de tensiune continuă prin intermediul unui invertor de tip PWM. Prima metodă constă în elaborarea în mediul MATLAB-Simulink a unui model pentru simularea funcționării motorului alimentat de la invertor, la turație impusă și curent impus, controlat pin intermediul unui regulator cu histerezis. A doua metodă prezentată se bazează pe un model numeric de tip cuplaj câmp-circuit, în care invertorul este implementat cu elemente de circuit disponibile în biblioteca mediului de lucru, Flux2D. În acest caz invertorul asigură numai comutația curenților, valorile acestora rezultând în funcție de tensiunea de alimentare. Sunt prezentate două scenarii pentru determinarea zonei de operare a motorului: funcționare la turație impusă și funcționare la cuplu de sarcină impus.