(untitled) (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2024)
Majoritatea acționărilor folosite în prezent la Vehiculele Electrice (VE) folosesc motoare asincrone sau motoare sincrone cu magneți permanenți. Mașinile sincrone clasice excitate electric, deși oferă o eficiență ridicată într-un domeniu larg de viteze de rotație au fost evitate deseori datorită transmiterii curentului de excitație prin inele colectoare și perii care au durată de viață limitată, rezistență de contact variabilă, generează perturbații electromagnetice și poluare cu particule conductoare. În ultimul timp, costul ridicat al magneților permanenți performanți și dependența de un furnizor unic a readus în actualitate utilizarea motorului sincron clasic în varianta sa practic fără întreținere, realizată prin transmiterea fără contact a curentului de excitație. În lucrare se analizează utilizarea în acest scop a unui Transformator Rotativ (TR) cu circuit magnetic realizat din ferite standard. Se identifică și se studiază prin Metoda Elementului Finit (MEF) parametrii TR, o parte a rezultatelor fiind verificate experimental.