(untitled) (ACTUALITĂŢI ŞI PERSPECTIVE ÎN DOMENIUL MAŞINILOR ELECTRICE (ELECTRIC MACHINES, MATERIALS AND DRIVES - PRESENT AND TRENDS, 2024)
Lucrarea prezintă sistemul de automatizare și control al unei instalații de stocare a aerului comprimat pentru generare de energie electrică. Modelul demonstrativ dezvoltat constă dintr-un compresor cu șurub, acționat de un motor asincron trifazat de 110 kW, care pompează aer comprimat într-un vas de stocare; aerul este ulterior eliberat în conducta de aspirație a unui expander cu șurub, al cărui arbore învârte un generator asincron trifazat de 132 kW legat la rețeaua electrică. Când consumul energetic este redus, iar prețul este scăzut, energia va fi stocată sub formă de aer comprimat. În perioadele de necesitate energetică ridicată, aerul va fi eliberat din rezervor, acționând sistemul expander-generator, care va injecta energie electrică în rețea. Pentru această aplicație, mașinile asincrone oferă avantaje incontestabile în fața altor mașini electrice. Instalația ROCAES, controlată de sistemul automat de comandă, control și achiziție de date, contribuie la obținerea unei surse de energie electrică de rezervă, cu disponibilitate mare și timp de intervenție scurt.